tisdag 17 november 2009

Ett brinnande hjärta...





...var temat för vår gudstjänst i söndags. Vi hade bjudit in Annika Spalde som talare, hon har skrivit en bok med samma namn. Det blev en jättefin gudstjänst. Annika talade om hur man hos flera kvinnliga kristna mystiker som tex Hildegard av Bingen och Julianne av Norwich kan hitta inspiration till en varm andlighet där Guds kärlek får genomsyra oss och i sin tur ge oss kärlek för hela skapelsen, där Gud finns i hela sin skapelse och att allt som drabbar denna skapelse också drabbar Gud själv. Hon motsatte sig den uppdelning som ofta varit, där vi i kyrkan ofta bara ägnat åt det andliga och inte så mycket åt livet här och nu, men hon försökte visa att allt hängde ihop. Vägen till djupare andlighet kan gå via ett engagemang och inte bara tvärtom. Annika själv är aktiv bland annat i plogbillsrörelsen och hon vittnade om hur hon när hon deltagit i olika aktioner haft djupa andliga upplevelser.

Efter hennes vittnesbörd fortsatte vi med att fira mässa tillsammans och det blev en bra stund. Det var många i kyrkan och jag hade en upplevelse av att många var berörda. Vi har haft lite tätare nattvardsfirande det sista, inte bara en gång i månaden som det var tidigare och jag upplever att detta kanske också är på väg att leda till en större längtan hos många. Jag hoppas och ber att det skall vara så!

lördag 7 november 2009

Helgen som gått...


...har jag bland annat:

Scrapbookat cirka 35 julkort:



Jag misströstade ett slag, för det var lite pilligt. Men fina blev dom, så jag är glad att jag inte gav upp.

Jag har stickat ett par dockvantar:



Samtidigt löste jag en väns julklappsbekymmer och en liten docka slipper frysa i jul...

Jag har predikat:



Jag gör det ibland när vår pastor är ledig. Temat för söndagen var Herrens Moder och jag pratade därför en del om Maria. Därför visar jag också den bild som jag också visade i kyrkan igår, min favoritikon. Den föreställer den första pingsten och har Maria i centrum. Orginalet finns på Bjärka Säby.

Tagit en skön vinterpromenad:



Skönt att få lite ljus när dagarna är så korta...

Sammantaget en helt ok fjärde adventhelg!

- Signe bloggar från mobilen!

fredag 6 november 2009

Konfirmander

Idag har jag varit och träffat våra konfirmander för första gången igen sedan jag opererades. Idag pratade vi bland annat om Gudsbilder och Gud som Skaparen. De är engagerade och diskussionsglada, flera av dem uttrycker att de vill vara kristna och det är verkligen en sådan energikick att möta dem! Nästa gång skall vi prata om döden, sorg och livet efter detta. Jag brukar då få berätta lite utifrån mitt jobb, hur man kan uppleva döden, vad händer rent praktiskt när någon dör osv. Jag skall också skriva något utifrån den svarta pärlan i Frälsarkransen.


- Signe bloggar från mobilen!

onsdag 4 november 2009

Ännu mer gudstjänst...


"Var ivriga att oftare samlas till Guds eukaristi och till lovsång av honom..."

"...och bryta ett enda bröd som är odödlighetens läkemedel, ett motgift mot döden så att vi alltid lever i Jesus Kristus."



Det här skrevs före 100 e Kr av Ignatius som var biskop i Antiochia i ett brev till församlingen i Efesos. Han dog martyrdöden i Rom. Hans skrev brev till flera församlingar och dessa finns utgivna i boken "De Apostoliska Fäderna" från Artos förlag. Klart läsvärd!

måndag 2 november 2009

Meditationen...

Här kommer den utovade länken till den meditation som jag hade i kyrkan i går. Den utgår från Joh. 4.
Här är själva bibelmeditationen, efter den kommer tre korta reflektioner. I gudstjänsten sjöngs taizésånger mellan varje del och efter den sista reflektionen gick vi direkt över i nattvardsfirandet.
Använd den gärna, men jag skulle bli jätteglad om jag i så fall får feedback på att den har använts!

söndag 1 november 2009

Vid brunnen i Sykar...

Nu i kväll har jag varit i kyrkan för första gången sedan min ryggoperation. Så skönt att kunna ta sig dit och att få fira mässa tillsammans med församlingen igen. Vi hade en stilla gudstjänst med taizésånger, ett enkelt nattvardsfirande och sen höll jag en bibelmeditation över texten när Jesus möter kvinnan vid Sykars brunn.




För mig handlar den här texten mycket om törst och längtan och det var framför allt det jag hoppas att jag fick förmedla. Vår längtan efter Gud och efter att få fyllas av levande vatten, men också Guds längtan efter oss. Jesus samtal med kvinnan, där han långsamt och varsamt lockar fram hennes "ja" får mig att tänka på brudgummen i Höga Visan när han säger "Kom, min älskade, min vackra flicka, kom ut".
Han vill möta oss väcka vår längtan och stilla vår törst.

Just nu bloggar jag från mobilen, men i morgon när jag sitter vid en riktig dator skall jag lägga upp dokumentet så den som vill kan läsa meditationen i sin helhet.